13

Teoksen sisällä tekijämerkinnät: 13 kuivaneulakaiverrusta / Pentti Kaskipuro ; 13 runoa / Kari Saviniemi. - Paperitaitokset tumman sinivihreän kotelon sisällä, lukitus kiinalaiseen tyyliin. - Painos 20 numeroitua kappaletta ja neljä numeroitua taiteilijankappaletta. Tämä on taiteilijankappale numerotta. - Kustantaja Grafiikanpaja Himmelblau. - Painos 20 numeroitua kappaletta Hahnemühle-kuparipainopaperille.

Suomalaisen taidegrafiikan grand old man Pentti Kaskipuro ja keravalainen runoilija Kari Saviniemi ovat tuottaneet intiimin teoksen, jossa yhdistyvät kolmetoista Kaskipuron pientä kuivaneulatyötä ja kolmetoista Saviniemen runoa.

Lue lisää...

Mottona ovat Juhani Peltosen sanat: “Elämä on täynnä irrallisia yksityiskohtia, / joita unet, tuska ja kaipuu / mielivaltaisesti liittävät toisiinsa.” Myöskään tämän grafiikansalkkumaisen kirjan kuvilla ja teksteillä ei ole joka hetki suoraa viittaussuhdetta.

Kaskipurolta on mukana ihmisten tai ihmistenkaltaisten olioiden hiljaisia kuvia, mutta myös surrealistisen dramaattisia hetkiä. Usein ihmisellä on linnun tai apinan tai oudon kasvin piirteitä. Ympäristöt ovat karuja, urbaaneja varjoja tai dalimaista autiomaata.

Kuivaneulatöiden hienoa viivaa ja millintarkkoja yksityiskohtia pääsee kerrankin tarkastelemaan tarpeeksi läheltä, eikä välissä ole lasia tai kehyksiä etäännyttämässä paperin mehevyydestä.

Vaikka teksti ei puhukaan suoraan kuvasta, surrealismin ja arkisen toteavuuden yhdistelmä toimii molemmilla tasoilla. Saviniemi kirjoittaa aiheeseen sopivasti muun muassa päästäisestä, joka on niin pieni, että sen voisi lähettää kirjeessä Heinolaan.

Yhden runon sanoma on ytimekkäästi: “Kirvan kitinää.”

Kenties suorimmin Kaskipuron kuvien maailmaan liittyy Saviniemen hivenen saarikoskimainen runo. “Kuu on kaunis ja käytännöllinen: / toisille unelma, toisille leipä. // Leipä on kaunis ja käytännöllinen: toisille unelma, toisille leipä.”

Ihmisten käyttäytymistä Saviniemi seuraa toiminnan ja pienten eleiden kautta. “Ilmestyy teititellen ovenrakoon, / puhuu hiljaa. / Kirjoittaa nimen ylös / kuin mormoni / pieneen mustaan muistikirjaan.”

Vastapainoksi syville hiljaisuuden hetkille löytyy tuhansien kavioiden kopinaa. Kehon tuntemukset vertautuvat lasileijan tempoiluun, kuumapäinen öinen hetki tulitikun leimahdukseen. Ihminen nousee rotkoista höyhenten kautta tuulen mukana, “ja jossakin susi ulvoi”.
Tiina Nyrhinen, Grafiikanlehti 29.5.2002 (julk. Grafiikanpaja Himmelblau) 


Ulkoasu:
15 paperitaitosta : kuv. ; 20 x 12 x 4 cm (kotelo)

Muut tekijät:


Sijainti:
HelMet-kirjasto