Kirjasiipi

Teoksen pohjana on antikvariaatista ostettu vanha kirja, johon on yhdistetty valokuva syanotypiamenetelmällä. Kuva miesten sinisestä kauluspaidasta on valotettu ohuelle japaninpaperille ja se on taiteltu ja kiinnitetty nuppineuloilla kirjan aukeamalle. Teos kiinnitetty vanerilevylle, jossa koukku seinälle ripustusta varten. - Uniikkikappale, tekijän signeeraama.

"Teoksen nimi Kirjasiipi viittaa perhosen nimeen kirjosiipi. Teoksen idea on lähtöisin perhoskokoelmasta. Minua viehätti ajatus siitä, että kauluspaitakuva olisi kuin kokoelmien hauras perhonen, nuppineuloin kiinnitetty ja aseteltu yksilö.

Lue lisää...

Vanhasta kirjasta, kauluspaitakuvasta ja nuppineuloista syntyi taiteilijakirja, jonka taustalla oli ajatusleikki läsnäolosta ja poissaolosta. Minulle kirja merkitsee esinettä, jonka seurassa ajatukset lähtevät lentoon, samalla kirja kuitenkin sitoo lukijansa fyysisesti yhteen paikkaan. Kirjaa lukiessani voin lentää ajatuksissa mitä erilaisimpiin paikkoihin. Kyse on vapauden kaipuusta ja siihen Kirjasiipi-teos myös viittaa." (M. Takala)

Tekniikka: Syanotypia eli sinikopiomenetelmä on vanha 1840-luvulla kehitetty valokuvausmenetelmä, jossa rautasuoloilla herkistetylle huokoiselle materiaalille valotetaan kuva uv-valolla.

Materiaalit: japaninpaperi, vanha kirja, nuppineulat

Teos liittyy taiteilijan lopputyöhön Taideteollisessa Korkeakoulussa sekä näyttelyyn "Siniverinen" Galleria Omassa Huoneessa 8.8.-19.8.2007.

"Lopputyössäni Siniverinen pääosassa ovat miesten valkoiset kauluspaidat. Esineenä kauluspaita on kiinnostava, koska siihen liittyy tiettyjä symboliarvoja. Se on toiminut herrasmiehen symbolina ja siihen kytkeytyy myös ajatus vallasta. Teoksissaan Takala halusi leikitellä näillä symboliarvoilla. Teoksiin yhdistettiin syanotypiatekniikalla kuvia. Syanotypia on Sir John von Herchelin 1840- luvulla kehittämä sinisävyinen valokuvausmenetelmä, jossa rautasuoloilla herkistetylle huokoiselle materiaalille valotetaan kuva uv-valolla. Näiden sinisten kuvien avulla teoksiin luodaan uusia merkityksiä.

Kauluspaita teosten kautta käsitellään myös eri teemoja, jotka liikkuivat unohduksen ja poissaolon tematiikasta esineellistämisen ja vallan teemoihin. Teokset ovat fragmentteja ajasta ja ihmisistä, omien muistikuvien palasia, viittauksia ja lainauksia muiden elämästä ja muista kuvamaailmoista. " (M. Takala)


Ulkoasu:
10 x 25 cm

Sijainti:
HelMet-kirjasto