Kristalli

Teos koostuu kymmenestä montaasista ja Anders Chydeniuksen saarnasta vuodelta 1786. - Alkuperäiset montaasit ovat olleet esillä Zet-taidetapahtumassa Oulussa kesällä 1991. - Sisällys: Saarna: Palaitkat synnin retkildä : Pyhän Ramatundoctorin, prowastin ja kirkkoherran Kokkolasta, Andreas Chydeniuxen puhet, Kronobyn mestaus paikalla pidetty wuonna 1786.

"Kristalli on taiteilijakirja väkivallasta, jossa nykyaika ja 1700-luku käyvät vuoropuhelua. Se koostuu kymmenestä montaasistani ja Anders Chydeniuksen saarnasta vuodelta 1786. Pohjanmaalla  Kruunupyyssä mestattiin ja silvotiin tuolloin kolme ryöstömurhaan syyllistynyttä miestä, ja saarnassaan Chydenius vakavasti varoitteli rikollisuuden kierteestä. Itse saarna on montaasieni kirjallinen lähde.

Lue lisää...

Oulun vuoden 1990 nuorisomellakka, jossa aggressioita purettiin kauppakadun ikkunoihin, on montaasieni toinen lähtökohta. Työni heijastelevat fragmentteja sekä Chydeniuksen teksteistä että Ari Mäkelän Oulun tapahtumista ottamista lehtikuvista, tai tarkemmin niihin perustuvista telefotoista. Kuva-aines on reproduktion eri muodoissa ja vaiheissa – telefoto, laserkopio, valokopio, valokuva, painotyö – saanut erityisen prosessimaisen luonteensa.

Alun perin tein Kristalli-sarjan Marita Liulian ja Jari Aalto-Setälän ideoiman Zet-taidetapahtumaan kesällä 1991 Oulussa, jossa montaasini ripustettiin mellakan kokeneen kauppakadun – Rotuaarin – näyteikkunoihin. Töiden korkeus on 90-150 cm ja leveys 126 cm. Pari vuotta myöhemmin sarja oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa. Näitä montaasejani sisältyy Nykytaiteen museon ja Oulun taidemuseon kokoelmiin.

Kirstalli-sarjalle kirjamuoto sopii. Eri vuosisatojen rinnastus toteutuu voimakkaampana ja käsitettävämpänä kuin vain fragmenttien vuoropuheluna, kun montaasit nyt julkaistaan yhdessä alkuperäisen saarnan kanssa. Chydeniuksen 1700-luvulla suomennettu kieli – hänhän kirjoitti ruotsiksi – on anakroismeineen rikasta ja puhuttelevaa. Kirja on vakava ja leikilinen, ja se tarjoaa yhden näkökulman mentaliteettiemme arkeologiassa." (teoksen esipuhe: Kimmo Sarje)
 


Ulkoasu:
47 s. : kuv. ; 24 cm

Sijainti:
HelMet-kirjasto