Niin kuin ei olisikaan

Teos kuuluu 17-osaiseen sarjaan samannimisiä, samanlaisia kirjoja kirjahyllyssä. Tummansiniset kannet, teoksen nimi hopeanvärisin kirjaimin kannessa. Sisällä käsitelty vanha teos, joka on kasteltu ja ”turmeltu” mahdottomaksi lukea. - Taiteilijan signeeraama

”Näyttelyn teokset kätkeytyvät itseensä kuin kirjat. Tärkein ei näy 
ulospäin, jos sitä jossain onkaan. Ne eivät ole esillä luettavana vaan 
vieraina olentoina, joiden kuuluisi olla mielen hiljaisessa 
hämäryydessä, missä ei ääriviivoja ole. Tarpeeni tehdä niistä fyysisiä 
kappaleita ei ole yritys murtautua niihin, purkaa niiden tuntemuksia 
auki; mieluummin kutsun tätä oodiksi sanattomuuden olemukselle,
 alkumudan surumieliselle voimalle. Näyttely koostuu esine- ja tilateoksista, joiden lähtökohtina ovat toimineet kirjat, tekstit ja kommunikaation haasteet.” (Teksti liittyy näyttelyyn Forum Boxissa, Helsingissä 28.3. -21.4.2013)

Lue lisää...

”Niin kuin ei olisikaan on esineteos, joka koostuu kierrätetyistä kirjoista. Kirjan sivut on lakattu kiinni yksitellen ja sitten varovaisesti avattu uudestaan, sivu kerrallaan. Kun yhteenliimautuneet pinnat ovat kosteaa paperia vahvemmat, sivu halkeaa kahtia keskeltä paperia. Syntyy uusia sivuja, alkuperäisten sivujen puolikkaista. Joskus sivulle jää pieniä alueita, joihin lakka ei ole tarttunut ja muutama sana näyttäytyy selkeänä.

Teos syntyi materiaalikokeilun ja tunnustelun kautta, mutta kirja ei tullut aiheeksi sattumalta. Henkilökohtaisen suhteen lisäksi minua kiinnostaa kirjojen hierarkkinen järjestys ja koodisto. Viidakossa kasvaneelle kirja on pelkkä esine. Vain sääntöjä ja kronologiaa tietämällä ja seuraamalla merkit luovat merkityksiä ja kirjasta avautuu maailma. Teoksessa kaikki kirjan tunnusmerkit ovat ennallaan; on kansi ja välipaperit, sivujen määrä ja järjestys on sama, sen sisältämä tarina on vielä periaatteessa siellä. Ainoa muutos on pienessä siirtymässä, jonka ansiosta tavallinen lukutapa tuottaakin toisenlaisen lukemisen.” (Emma Rönnholm)


Ulkoasu:
n. 300 s. ; 22 cm

Sijainti:
HelMet-kirjasto