Catharina Kajander

”Tiiliskivi, sanotaan paksusta kirjasta, kirja(teos) kuin tiiliskivi. Tiili tulee koneesta tai lyödään käsin. Minun tiiliskiveni ovat enemmäin kuin sidotut kirjat, jokainen on erilainen. Kirjani ovat sellaisia että tietää jo sisällön pitelemällä niitä kädessä. Ei tarvitse avata tai osata lukea voidakseen aistia runouden”.  (Catharina Kajander).

Outi Kangasniemi, Turun Sanomat 2002:
Ihmisen varhainen historia on paljolti kirjattu ruukunpalasiin ja uurrettu savitauluihin. Catharina Kajanderin savikirjat on tehty Somerolla Kankareen perheen tiiliputkitehtaan puhtaasta suomalaisesta punasavesta.

Savitiilille on annettu kirjan muoto, vain koko vaihtelee. Kantta ja selkämystä taiteilija on käsitellyt monin tavoin. Niihin on uurrettu jälkiä ja kuvioita, painettu pitsiä ja upotettu mosaiikkia. Sen jälkeen tuli ja kuumuus ovat tehneet näistä kirjoista lähes ikuisia kunnianosoituksia ihmisen muistoille, tiedoille ja taidoille. On sanakirjoja, hartauskirjoja, tilikirjoja, oppikirjoja, päiväkirjoja ja muistikirjoja. Haljennut Raamattu näyttää Golgatan kalliolta. Vanhan kuva-albumin päältä on sydän murtunut. Runokirjojen marmoroidut kannet kertovat vuosien patinasta. (…)

Taiteilijalle kirjat ovat voimaesineitä. Ne tallettavat muistot ja kumuloituvan tiedon pullistuvien kansiensa väliin.

(ote Outi Kangasniemen arvostelusta Turun Sanomissa 11.10.2002, liittyy Catharina Kajanderin näyttelyyn Savikirjoja. Kulttuurigalleria Kraft, Turku, 4.-24.10.2002)

Kotipaikka:
Helsinki

Ammatti:
Keramiikkataiteilija

Sähköposti:
ckajander@hotmail.com

Kotisivu:
http://www.ckajander.com/