Hannu Väisänen

”Niin sanottu ’taiteilijakirja’, vaikkakin käsitteenä olevinaan tuttu, on kuitenkin minulle jotenkin hämärä. Johtunee siitä, että se voi olla melkein mitä tahansa luonnoskirjan ja loppuun asti saatetun, mahdollisesti jopa painetun tuotteen välillä. Minun tapauksessani yritän erottaa luonnoskirjan ja taiteilijakirjan yksinkertaisesti temaattisen yhtenäisyyden perusteella.

Ne omat kuvitetut kirjani, joita pidän taiteilijakirjoina, pohjaavat melkein aina johonkin kirjalliseen kokemukseen. Joko omaan kirjoitukseeni tai muiden. Tai sitten kokonaan kuvalliseen hankkeeseen, jonka takana on yhdistävä teema. Tällaisia nitovia teemoja minulle ovat olleet esim.: Kaspar Hauser, Murheellisen klovnin tunnustukset, Rilken Duinon elegiat, Orfeus-myytti sen kaikissa muodoissaan, jotkut musiikkiin pohjaavat teemat sekä tietysti matkojen aikana syntyneet ’vihkoset’ sekä Egyptin, erityisesti Luxorin haudoissa täyttyneet kirjat.

Taiteilijakirja ei ole piirroskirja ja olen pitänyt huolta että taiteilijakirjoissani tekstillä on myös keskeinen osuus. Joissakin tapauksissa teksti on ilmestynyt vasta jälkikäteen, koska ilman tekstejä on tuntunut jotenkin keskeneräiseltä, pelkältä luonnoskirjalta.

Aiemmin taiteilijakirjan visuaalinen ulkoasu oli minulle hyvin tärkeä, siis tapa miten se oli sidottu jne. Tämä lievä pateettisuus on nyttemmin poistunut ja saatan hyväksyä taiteilijakirjani ’pakkaukseksi’ jonkun banaalin supermarketista löydetyn debet ja kredit-muovivihon!

Tulen vastaisuudessakin tekemään varmasti taiteilijakirjoja. Toivon kuitenkin että tietty taiteilijakirjoihin ’vahingossa’ tullut patina ja väärä traditionaalisuus korvautuisi ainakin minun tulevissa kirjoissani uudemmilla, raikkaammilla toteutustavoilla.” (Hannu Väisänen)

Kotipaikka:
Pariisi & Souillac

Ammatti:
Kuvataiteilija, kirjailija

Sähköposti:
vaisanen.hannu@wanadoo.fr

Kotisivu:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hannu_V%C3%A4is%C3%A4nen