Ilona Rista

”Kirves iskee pölkkyyn, joka loksahtaen halkeaa. Sisältä paljastuu neitseellisenä koko puun elämä. Tämä näky innoitti minut tutkimaan erilaisten löytö- ja ajopuiden sekä vastakaadetun rungon sisältä löytyviä tarinoita.

Pidin kirjoista näyttelyt Taideteollisuusmuseossa ja Luston Metsämuseossa nimellä Puututkijan huone (1999) ja Helsingin taidehallissa nimellä Sekametsäkirjasto (2000).” (Ilona Rista)

”Ilona Ristan puisissa Sekametsä -kirjoissa on lämmintä valoa vuodenajoista riippumatta. Avatessani jonkin metsän kirjan joudun ihmetyksen valtaan, jossa on myös häivähdys häpeää. Kuinka olenkaan voinut unohtaa metsäisen kansan kulkijana puunsyiden rauhoittavan vaikutuksen. Erilaisista puista tehdyistä kirjoista voi lukea niiden elämät vuodenajat, puunajan. Katsomalla ja koskettamalla puiden syitä voi oivaltaa ihmisen ajan uudella tavalla. Hektinen elämä näyttäytyy laajempaa taustaa vasten, jolloin se asettuu oikeammalle paikalle olemassaolon kokonaisuutta ajatellen. Ristan Sekametsä -kirjojen idea on hyvin yksinkertainen. Koska puun halkominen ja kirjan muodon etsiminen olivat hänelle tietoisen tutkimuksen tulosta, ei siihen liittynyt mitään mystifioivaa, vaan samanlaista yksinkertaista mielihyvää kuin saunapuiden pilkkomisessa.

Kirjoilla on kohtalonsa. Arvostuksen saaneena teoksina ne laitetaan lasivitriiniseen hyllyyn, niitä kuljetetaan repussa kahvilasta toiseen tai ne kulkeutuvat johonkin laatikkoon unohdukseen. Kirjat ovat erilaisia lukukokemuksia, etsittyjä, kaivattuja tai löydettyjä. Ilona Rista löytää puumateriaalin, kirjan sielut, useimmiten lähiympäristöstä. Toisinaan joku lahjoittaa hänelle kaatamiaan puita (kuten kirjoja lahjoitetaan!) tai hän löytää meren huuhtomia ajopuita (kuin seikkailuretki antikvariaattiin!). Tämä ostamaton materiaali muuttuu Ristan oivaltavissa käsissä kulttuuriesineeksi, taiteeksi. Matka roskasta taiteeseen on maantieteellisesti lyhyt, mutta ajallisesti se voi olla hyvin pitkä”. (Kari Alatalo julkaisussa Nykyhetken aika – Time Present. 1999)

Kotipaikka:
Helsinki

Ammatti:
Taiteilija

Sähköposti:
ilona@rista.net

Kotisivu:
http://www.ilona.rista.net/