Petra Giacomelli

”Taiteilijakirjanäyttelyni nimi oli Aikakirjoja. Aikakirjat ovat maalauksia ja sekatekniikkatöitä, jotka on toteutettu vanhoihin kiinni liimattuihin kirjoihin. Jälkeenjääneistä papereista koostuva pieni muistomerkki on eräänlainen ikkuna, josta häämöttää todellisten ja kuviteltujen esi-isien hahmoja. 1900-luvun mullistukset, sodat, utopiat ja pakolaisuus ovat sanattomien kertomusten kehys. ”(Petra Giacomelli).

Ote Erkki Pirtolan artikkelista, Taide 3/2004:
Aikakirjat ovat kunnianosoitus Kirjalle avarana, hiljaisena tilana, joka kätkee Pavel Florenskin ”nukkuvan ajan”: En ole koskaan voinut käsittää aikaa joksikin, joka kulkee väistämättä eteenpäin (…) olen aina ollut vakuuttunut siitä, että se kulkee johonkin, valuu kukaties juuri näihin kallionkoloihin ja rotkoihin ja piiloutuu, nukahtaa sinne. Jonain päivänä löydämme sen ja se herää uudestaan eloon. Menneisyys ei ole mennyt pois… (P. Florenski: Lapsilleni. Käännös Petra Giacomelli).

Liimaamalla kirjan sivut kiinni ja maalaamalla keskiaukeaman hän muuntaa kirjan ikoniksi. Niistä tulee kryptisiä kuva-arvoituksia, joissa kysytään Jumalalta sodan ja rauhan vakavia asioita hauskasti ja syvissä väreissä. ”

Aikakirjat ovat olleet esillä Trentossa, Anghiarissa (Toscana), Veronassa ja Helsingissä (Laterna Magica 2003 ja Rikhardinkadun kirjasto 2004).

…………………………………………………………………………………………………………..

”Käytän vanhoja kirjojan teosten materiaalina. Saan niitä usein lahjoituksina. Yleensä kysymyksessä ovat hylätyt, mielenkiinnottomat kirjat, joiden uudelleenkäyttö ei tuota omantunnontuskia. (…) Kirjateoksista on vuosein kuluessa kehittynyt jonkinlainen vaeltava kirjasto tai arkisto. Ne ovat hauraita paperisia monumentteja – ”aikakirjoja” ja sanattomia kertomuksia, jotka pyrkivät vangitsemaan edes heijastuksia siitä, mitä Juhani Peltonen on kuvannut näin: ”Onnistuin tallentamaan hetken, joka oli kokonainen maailma, ei kuvitelma eikä painajainen kuten muu aika” (J. Peltonen: Kuolemansairauteen rinnastettava syli-ikävä. WSOY 1991). Usein on kuitenkin kuvattava ”muuta aikaa”, kuvitelmia jopa painajaisia. Esi-isien kokemat sodat, menetykset ja kaipuu, kuten myös viittaukset raamatun teksteihin, ovat kirjojen välttämättömiä värikerroksia.” (Ote P. Giacomellin näyttelyyn liittyvästä tekstistä, Galleria BE’19 18.2.-8.3.2009)

 

Kotipaikka:
Trento,Italia

Ammatti:
Taidemaalari

Sähköposti:
petragia@katamail.com

Katso myös:
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2226