Senja Vellonen

”Olen tehnyt taiteilijakirjoja vuodesta 1984. Aluksi kirjoissani käytin paljon erilaisia materiaaleja esim. tuhkaa, hiekkaa, puuta, marmoria jne. Nykyisin teen taiteilijakirjoja akvarellien ohella. Aihepiiri on usein sama kuin maalauksissa. Väri on akvarelli (joskus olen käyttänyt mukana myös tussia), paperina mm. Hahnemühle painopaperi, akvarellipaperit sekä japaninpaperit. Taiteilijakirjoissa toivon katsojan pääsevän lähemmäksi maalausta, syvemmälle maalaukseen: valon ja varjon runouteen, mutta samalla myös omaan sielunmaisemaani. – Värien runoutta kirjan muodossa. Kirjan intiimiys kiehtoo.” (Senja Vellonen)

Senja Vellosen ruusun ja varjon maailma

Senja Vellosen maailma on mystinen ja kaunis. Häntä kiehtoo ruusun arvoitus, sen muotokieli, aistillisuus, läpikuultava punahehku ja haikeus, jonka sen tuoksu herättää. Viime vuosina hän on keskittynyt pelkästään ruusuihin.(…) Senja Vellonen on akvarellisti ja aikoo sellaisena pysyäkin. Hän on omaperäinen taiteilija, tutkija, pohtija ja tuntemuksiinsa luottaja. (…) Tutustuessaan 80-luvulla erään ranskalaisen työyhteisön toimintaan, hän kiinnostui taiteilijakirja-kulttuurista. Se on sivistysmaissa vuosisatoja vanha taiteenlaji, mutta meillä Suomessa lähes tuntematon käsite.

Senja Vellonen hurmaatui siihen täysin. (…) Senja Vellosen taiteilijakirjat – hän on vuosien 1984-2001 aikana tehnyt niitä yli neljäkymmentä – ovat kiertäneet näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Suomalainen yleisö on voinut tutustua niihin mm. Vellosen akvarellinäyttelyiden yhteydessä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä, Galleria Amassa Turussa sekä Kirkkonummen kirjastossa.

Senjan taiteilijakirjat ovat tunnelmaltaan hauraita, unenomaisia. Niiden katsominen ja selaaminen tuottavat mielihyvää. Kansien materiaalin tunnistaa suljetuin silminkin; samettia, käsintehtyä paperia tai kuitua, jonka pinnalle on ripoteltu metallihilettä, hiekkaa tai tuhkaa. On myös kaarnalla ja tuohella reliefinomaisesti koristettuja kansia. Kirjojen sisäsivut ja niiden pienet, usein maisemaan, puihin, varjomaisiin ihmishahmoihin tai nostalgisiin muistoihin liittyvät akvarellimaalaukset noudattavat kannen väriskaalaa. Taiteilijakirja vaikuttaa aisteihin, se tuoksuu, huokuu, rapisee, koskettaa ja elähdyttää. Kun sen laskee käsistään, ymmärtää kokeneensa jotain ihmeellistä. (…)(Ote teoksesta Jaakko Okker: Lallukka ja Lallukan lapset. ss. 264-265. Ajatus, 2002)

Kotipaikka:
Helsinki

Ammatti:
Taidemaalari, kuvataiteilija

Kotisivu:
http://www.senjavellonen.net/

Katso myös:
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/1603