RikArt-kokoelma

Rikhardinkadun kirjasto on vuoden 2000 alusta alkanut hankkia myös ns. taiteilijakirjoja. Taiteilijakirjojen lähtökohtana on kirjan idea tai muoto. Ne voivat olla hyvin erilaisia. Yhteistä taiteilijakirjoille on se, että ne haastavat, vastustavat tai ironisoivat kirjojen sisältöön tai ulkoasuun liittyvää perinnettä.   

Kirjaston yli 400 teoksen kokoelmassa on sekä kotimaisia että ulkomaisia, sekä uniikkeja että painosmäärältään rajattuja teoksia. Kokoelman yhteyteen on kerätty myös aihetta käsittelevää kirjallisuutta ja muuta tietoutta.

Taiteilijakirjakokoelma on sijoitettu kirjastorakennuksen toiseen kerrokseen, käsikirjaston yhteyteen.  Kokoelmatilassa on aika ajoin myös erillisiä taiteilijakirjanäyttelyitä.

Graafikko Teemu Lipasti on suunnitellut kokoelmalle oman leiman, siinä esiintyvä hahmo kuvaa mesopotamialaista kirjastojumalaa Oandesta.

Tietoja kokoelmaan kuuluvista teoksista voi hakea HelMet-tietokannasta, johon ne on luetteloitu. Asiasanalla ”taiteilijakirjat” saa esille tiedot sekä varsinaisista taiteilijakirjoista että aihetta käsittelevistä RikArt-verkkogalleriakirjoista.

RikArt-verkkogalleriasta löydät tietoa ja kuvia teoksista, tietoja taiteilijoista, jotka usein kertovat omista teoksistaan, tiedot näyttelyistä ja linkkilista aiheesta.

Emmi Martin ja Petteri Volkoff